Livet pågår här

Vandring för liv i hav och vid kust

27 juli - 13 september

Nu är det dags igen – att ge sig ut på vandring för att bli del av en rörelse som kräver ansvar från politiker och prövar omställning i varje steg tillsammans med medvandrare och i samtal med människor vi möter. Sedan den allra första Pilgrims Walk for Future 2021, med klimat-toppmötet i Glasgow som mål, har rörelsen spridit sig till flera länder och sammanhang. Längtan förde oss ut i en ny-gammal rörelse: pilgrimsvandrandet, och nu ska vi försöka hitta ett nytt hem på jorden, där människan finner sin rätta plats, i harmoni med den omgivande skapelsen.


Vandringen 2025 går över berg och genom skog, kust-nära längs med Västkusten och vinkar emellanåt till Håpets katedral när hon pilgrims-seglar söderut. Vi möts i fem olika hamnar under perioden 27 juli – 13 september, med ett längre stop i Göteborg.


För mer information om Håpets katedrals pilgrimsseglats tryck här!


En vandring med Pilgrims Walk for Future innebär att vandra med samma krav som Fridays for Future: att hålla den globala medeltemperaturökningen under 1,5 grader; följa Parisavtalet; säkerställa klimaträttvisa; och lyssna på den bästa förenade vetenskapen. Vandringen 2025 har dessutom temat: Livet pågår här - för liv i hav och vid kust, och vi vandrar med kravet på politiker att säkerställa avtalet för skyddade områden kallat 30 by 30 från mötet COP15. Särskilt angelägna är vi om fler skyddade marina områden som det i Kosterhavets nationalpark.


PWFF innebär också att svara mot en längtan efter mer förnöjsamma liv och lättare ekologiska fotavtryck. Att ge sig ut ur vardagen, in i okända sammanhang, lämna det bekväma för ett liv där golvet blev säng och sjön blev dusch. Och kanske är det då livet får lov att vända, från missmod till hopp och från sorg till glädje. Den som vandrar får se.


Vandringen är livssyns-öppen, vilket innebär att alla är välkomna obeorende av trosinriktning och livsåskådning. Under vägen söderut mot Göteborg är det material som är förberett för bön och andakt utifrån kristen tradition. Sista veckan, från Strömstad - Fredrikstad är böner och andakter

icke-konfessionella.

Budskap 2025

Livet pågår här - en vandring för liv i hav och vid kust

I december 2022 samlades världens länder i Montreal till COP15, ett toppmöte för biologisk mångfald. Där enades man om att skydda 30 % av alla naturområden - på land, i sjöar och i hav – till år 2030. Det kallas 30 by 30 under GBF (the Kunming- Montreal Globala Biodiversity Framework), eller i korthet “30 by 30.” Sverige skyddar i dagsläget ungefär 15 procent av sin natur.



Till Sveriges regering
Visa gott ledarskap genom att skapa lagar och styrning för hur Sverige ska genomföra sin del av det globala ramverket 30 by 30.


Avsätt tillräckliga ekonomiska resurser för att genomföra åtgärder som förverkligar åtagandet om 30 % skyddade områden, framförallt i haven längs våra kuster. Fiskebestånden och bottnarna ges då tillfälle att återhämta sig, nedskräpning och ljud-förstörelse minskar, och det lokala djurlivet får lugnare miljöer för lek, fångst och liv.


Ta till er information från Naturvårdsverkets rapport från 2024 att en majoritet av Sveriges befolkning är positiva till statliga styrmedel som verktyg för att begränsa klimatpåverkan. Det går inte att skylla svaga klimatpolitiska åtgärder på era väljare och de svenska medborgarna.



Till ledare i Sveriges kyrkor, religiösa samfund och samhälls-sektorer

Var förebilder och ta ansvar för att skyddade områden skapas i de närmiljöer som ni har rådighet över, t ex skogar, lantbruk, kyrkogårdar, parker, med mera.


Kustnära kyrkor, samfund och samhällen bör ta ett särskilt ansvar att investera i lokala hållbara näringar vid kusten och i havet.


Utöva er konsumentmakt. Köp lokalt, nära, hållbart. Det som kostar mer nu kan kosta mindre sedan.


Ta till er och sprid kunskap om de globala kriserna för miljö och klimat

Använd er av de religiösa berättelsernas möjlighet att stärka församlingar och andra gemenskaper att göra beteendeförändringar och bli till helare av livsväven.



Till oss alla

Utöva din konsumentmakt. Köp lokalt, nära, hållbart. Stötta lokala näringar. Det som kostar mer nu kan kosta mindre sedan.


Sluta var enskild och gå ihop med andra för att tillsammans sträva efter en livsstil som tillåter hav och natur att återhämta sig. Gör medvetna val, inte bara som konsument utan också som producent, medmänniska, relationsvarelse. Organisera dig med andra för att förändra politiken!


Pröva ditt liv i relation till begrepp som vi reflekterar över under vandringen:

Cirkularitet och metabolism; rastlöshet och hemkomst; förundran och helighet; protest - och fest.



För dig som vill ha bakgrund till detta budskap

Sveriges Natur

Parisavtal för naturen klubbas igenom


Sveriges enda skyddade område till havs, Kosterhavet
Kosterhavets nationalpark


Om djuphavsavtalet, BBNJ
FN-avtal för skydd av djuphaven på plats - Aktuellt - Havs- och vattenmyndigheten


Naturvårdsverket
Undersökning om svenskars syn på klimatförändringar

Allmänhetens kunskap och attityder till klimatfrågor

Anmäl dig här!

Livet pågår här - en vandring för liv i hav och vid kust

Upplägg för 2025
Varje vandring börjar med en gemensam måltid söndag kväll. Sedan vandrar vi må, ti, on, to och fredag. Vandringen avslutas fredageftermiddag kl. 16 i den hamnen där Håpets katedral tidigare har anlänt. Vi bor enkelt på golv i församlingshem och lagar mat tillsammans. Varje vecka är en studiecirkel genom sensus studieförbund.

Frågor
Skriv mejl till gbg.pilgrimscentrum@svenskakyrkan.se
eller ring 073-773 86 50.

Datum/arrangemang
Vecka 31 - Start 27 juli, avslutning i Fjällbacka 1 aug. Vandringsledare är Anne Ekberg och Christina Bernérus

Vecka 32 - Start 3 aug, avslutning i Uddevalla 8 aug. Vandringsledare är Annika Spalde, Minde Passby och Tone Fage Jacobsen

Vecka 33 - Start 10 aug, avslutning i Skärhamn 15 aug. Vandringsledare är Göran Hember och Ulf Bokinge.

Vecka 34 - Start 17 aug, avslutning i Göteborg 22 aug. Vandringsledare är Helena Strid och Anna Gredander.

Vecka 35 - Håpets katedral är i Göteborg. Pilgrimspaddling som leds av Henrik Frykberg. (Mer information kommer inom kort!)

Vecka 36 - Start 31 aug, avslutning i Strömstad 5 sep. Vandringsledare är Ida Andersson och Solveig Fylling Nygaard.

Vecka 37 - Start 7 sep, avslutning i Fredrikstad, Norge lördag 13 sep. Vandringsledare är Lisa Westberg och Åsa Dungården.

Vill du vara med och dagsvandra?


Du som vill dagsvandra är självklart välkommen!

Då ansluter du kl. 8:45 på morgonen där vandringsgruppen har sovit. Dagsvandrare ansvarar själv för matsäck och transport till och från samlingsplatser. Innan sommaren kommer det finnas schema för alla vandringar och övernattningsplatser.

Dina steg räknas!

Lägg till era steg på Pilgrim's Walk for Futures globala stegräknare.

Du som ansvarar för en vandring kan här lägga till de steg du eller din vandringsgrupp har tagit för klimatet. Dina steg adderas då till vår stora stegräknare som frontas på kampanjsidan. Då räkneverket baseras på antal km x antal deltagare fungerar den bäst för  dagsvandringar.


Om din vandring sträcker över flera dagar återkom och addera varje dagsetapps deltagare och hur långt ni vandrat dag för dag. Räkneverket baseras på ett snittvärde där en kilometer är 1400 steg.


Tryck på knappen nedan och följ instruktionerna.