MEDVERKANDE

Hali Liddell


Hali Liddell är kulturassistent och pilgrimsansvarig i S:t Staffans församling i Skåne. Hali började pilgrimsvandra 2009 och har sedan dess hunnit med drygt 300 mil längs etablerade pilgrimsleder som Camino de Santiago i Spanien, St Olavsleden i Sverige och Norge, The Jesus Trail från Nasaret till Genesarets Sjö, Franciskuslederna i Italien och Sverige, Dag Hammarskjöldsleden i Lapplandsfjällen.


Hon har också startat Facebookgruppen Camino de Santiago - Swedish Pilgrims som har drygt 10.000 medlemmar.

Ulrika Bodén och Sofia Sandén


Sofia Sandén och Ulrika Bodén har musicerat tätt ihop i många år. Deras karaktäristiska stämsång har hörts i populära gruppen Ranarim och nu senast i duon Sångsystrar. Som solister har Ulrika och Sofia etablerat sig som två av Sveriges främsta folksångerskor, med starkt personligt uttryck för de traditionen vidare och skapar ny musik. 


Under vandringen för klimatet öser de ur den rika källan av ålderdomligt utmejslade folkliga koraler, i nya vackra arrangemang. De låter också vallmusikens lockrop och kulning klinga, både kraftfullt och sirligt, i en hyllning till fäbodarnas hållbara och skonsamma sätt att bruka vår jord. 

Rostam Mirlashari


Rostam Mirlashari är kanske mest känd som "Prince of Balochi music" och sångare i den mångkulturella gruppen Golbang. Från sin hemstad Balochistan i sydöstra Iran har han hämtat en rik musiktradition, som han utvecklat i harmoni med andra traditioner i sina olika band. Den unika rösten och det inre uttrycket är hans signum.  

  

Rostam och Ulrika möttes i sina respektive sångtraditioner från Orienten och Norden. I kärlekssånger, vaggvisor och färgrika improvisationer krokar deras röster lekande lätt i varandra och deras musikaliska möte visar än en gång hur mycket mer som förenar oss människor, än vad som skiljer oss åt oavsett ursprung. År 2007 deltog Rostam och Ulrika i Melodifestivalen tillsamans med gruppen Sheida och sången I mina drömmar. 

Rostam är också politiskt aktiv i frågor om demokrati och mänskliga rättigheter.


Under Pilgrimsvandringen bjuder han på sin vackra sång och den egna berättelsen om flykten från Iran, livet i Sverige och kampen för demokrati som aldrig kan sluta! 

Musik på vandring

Ulrika, Sofia och Rostam kommer att sjunga både solo och tillsammans i duo, för att slutligen förenas alla tre i en konsert under Global Walk for Future Day i Vadstena 2 sept. Då medverkar också Daniel Ek, en mästerlig folkmusikgitarrist som skapat ett eget spelsätt på sitt unika instrument, harpgitarren. 

  

Sånger, lockrop och koraler ur Ulrikas, Sofias och Rostams stora repertoarer får sällskap av gregorianska sånger ur Heliga Birgittas Mässa och några av Birgittas tänkvärda citat har fått tonsättning av Ulrika Bodén till detta tillfälle. Det finns ett starkt släktband mellan de äldre kyrkosångerna och musiken från fäbodarna. Båda klingar också underbart såväl i naturen som i de mäktiga valven i Klosterkyrkan i Vadstena! 


De vandrare som deltar under någon eller flera etapper kommer att få lära sig sånger längs vägen, musik för lika mycket för själen som för trötta fötter. På så vis kommer vi att ha några gemensamma sånger där alla som vill kan stämma in under den avslutande konserten i Vadstena. 

  

Ulrika, Sofia och Rostam önskar att genom sin sång kunna bidra med hopp och kraft i en tid då vi behöver orka tro att vi tillsammans kan göra skillnad och rädda vår jord. 

  

Ulrka Bodén sång, dulcimer, autoharp, flöjter 

Sofia Sandén sång, fiol 

Rostam Mirlashari sång, tanburag 

Daniel Ek harpgitarr