OBS! Evenemanget genomfördes 2023.


Se filmerna från Vadstena Skapelsetid 2023!

Se sändningen från när Walk for Futures två officiella vandringar "Hela jorden" och "Härlig är jorden" kom fram till sitt pilgrimsmål Vadstena! Ett sätt för alla som vandrat runt om i Norden, att känna gemenskap och samhörighet på Global Walk for Future Day.

DAGSPROGRAM I VADSTENA

 SKAPELSETID 2023

OBS! Evenemanget har genomförts

8:45 Vandring Motala-Vadstena (22,8 km)

Delta i sista etappen av pilgrimsvandringen "Härlig är jorden". Samling kl. 08:45 vid Råssnäskyrkan i Motala och anländer på eftermiddagen till Vadstena klosterkyrka. Vandringen leds av Hali Liddell. Medtag egen matsäck.


8:45 Vandring Rogslösa - Vadstena (20 km)

Delta i sista etappen av pilgrimsvandringen "Hela jorden". Samling kl. 08:45 vid Rogslösa församlingshem och anländer på eftermiddagen till Vadstena klosterkyrka. Vandringen leds av Annika Spalde. Medtag egen matsäck.


10:00 Small talk (DIGITALT)

Anna Richert från WWF och Eva hagström talar om hållbart jordbruk


12:30 Small talk (DIGITALT)

Anna Wahlberg från WWF och Annika Spalde talar om hållbara måltider


ca 16:30 Mottagande av pilgrimer

Mellan Klosterkyrkan och Pilgrimscentrum byggs ett tillfälligt "Pilgrims Welcome" -område upp med för alla pilgrimer och alla som vill vara med och när de kommer fram: 

  • Pilgrimsmottagande i Tipitältet utanför klosterkyrkan
  • One Planet Plate-mat till alla pilgrimer. 
  • Kaffe och kaka
  • Musik


17:30 Panelsamtal utanför klosterkyrkan

Välkommen att delta i ett samtal på temat biologisk mångfald: "Att leva i harmoni med naturen – från ord till handling". Samtalet tar avstamp i frågeställningen om hur vi i Sverige kan leva upp till den nya globala räddningsplanen för naturen.


Medverkande: Biskop Marika Markovits, Linköpings stift; Johan Einarsson, regional kyrkoledare i Equmeniakyrkan Öst; Kardinal Anders Arborelius, Katolska Kyrkan; Hanna Soldal ACT-Svenska Kyrkan, och Gustaf Lind, Generalsekreterare WWF. Moderator: Maria Schultz, senior rådgivare WWF.


19:00 Minnesgudstjänsten för utdöda arter i Klosterkyrkan

Let Justice and Peace Flow

Den 2 September 2023 arrangeras “Global Walk for Future Day.” Startskottet på den årliga period (1 sep – 4 okt) som hela kristenheten kallar Season for Creation a. k. a. Skapelsetid. Då kristna runt om i världen uppmanas att reflektera, be och sätta sig i rörelse för miljön och dess omistliga värde.


Den första lördagen i september uppmanas alla församlingar, föreningar, kloster, kommuniteter och bönegemenskaper att tillsammans ge sig ut i skapelsen och arrangera Pilgrim’s Walk for Future-vandringar på temat ”Let justice and peace flow”.

 

Hur skapar jag en egen vandring under Skapelsetid?

I vår verktygslåda kommer vi under våren publicera ett särskillt material för denna period som du kan ha som stöd för att arrangera egna walk for future-vandringar lokalt. Allt från material för reflektioner på årets tema och hur du kan registrera stegen i vår gemensamma stegräknare till enkla tips hur du praktiskt går tillväga.


TILL VERKTYGSLÅDAN >>

 

Dagsprogram från Vadstena med LIVE-sändningar

I år arrangeras ett dagsevent i samband med att två av våra månadslånga Pilgrim’s walk for future-vandringar når sitt mål i Vadstena Klosterkyrka. Även Katolska Kyrkans har planerat sin vallfärd till Vadstena samma dag. Var du än vandrar kommer du kunna dela gemenskapen med andra klimatvandrare genom LIVE-sändningar, intressanta talks och hälsningar både från Vadstena och från vandringar runt om i Välden.


OBS! PROGRAM FÖR DEN 2 SEP 2023 PUBLICERAS PÅ DENNA HEMSIDA I SOMMAR!Vi är många som vill vandra tillsammans!

Det är många som planerar för vandringar och material kopplat till 2 september och Skapelsetid. Vi samarbetar just nu med Sveriges Kristna Råd, God jord och Grön Kyrka med en portal där hela svenska kristenheten samlar goda exempel på hur du kan jobba med klimatomställning och hållbarhet i din församling. Pilgrim's Walk for Future-vandringar finns med i detta arbete och utvecklas som metod att sätta människor i rörelse på bred ekumenisk front.