OBS! Vandringen genomfördes 2023.
Vandringen genomsyras av musik, men förutom vandringen arrangeras andra musikhändelser. Allt från fäbodfrukost till konsert i ett Bönehus av sten till konserter i kyrkor. Ta en titt i programmet och hitta något du vill komma och lyssna på. Konserterna arrangeras i samarbete med Sensus studieförbund.
PLANERADE MUSIKEVENEMANG
Ons 2 aug - Älvdalen
Kl. 17:00 Välkommen att äta soppa med oss på Brittgården, Älvdalen
Vi inbjuder till samtalmed de som leder långvandringen som startar torsd 3 augusti; Pilgrimscentrum och Pilgrims Walk for Future. Möt vår vandringsledare Hali Liddell, som också leder vandringar till Santiago de Compostela i Spanien. Anmälan: Senast 31 juli, så vi vet hur mycket soppa vi ska göra. Alfhild Selin, 0251-416 48
Kl. 19:00 Pilgrimsandakt i Älvdalens kyrka
Vi samlas i glädje och förväntan, med sång och musik, inför den långa vandringen.
Medverkande: Kyrkoherde Karolina Pernling, Linus Saras, Melker Brodin, Alfhild Sehlin mfl
Sön 6 aug - Mora
Kl 15:00-16:00 Fäbodgudsstjänst, Norra Garberg
Minibussar kör deltagare från Mora till platsen och tillbaka. Präst Ann-Sofie Näslund, musiker Dan Tunmats. Fika finns.
Kl 18:00 konsert "Walk for future", Mora kyrka
Konsert med pilgrimstema. Medverkar gör musiker Jenny Halvarsson med vänner.
Lör 12 aug - Ljusbodarna
Kl 09:00 Fäbodfrukost, Ljusbodarnas fäbodar, Leksand. Ulrika Bodén sång, autoharp och Sofia Sandén sång, fiol. Sånger, lockrop och berättande ur fäbodarnas rika kulturskatt. Ta med egen frukost och något och sitta på. Evenemanget är kostnadsfritt.
Lör 12 aug - Dala-Floda
Kl 19:30 Lockrop för skogen! Konsert med fäbodtema, Dala-Floda kyrka
Ulrika Bodén, sång, autoharp, dulcimer, Sofia Sandén sång, fiol. Anders Hallpers fiol, kohorn.
Medlemmar ur Dala-Floda spelmanslag. Andakt med Christina Dalberg. Evenemanget är kostnadsfritt.
Sön 13 aug - Dala Floda
Kl 11.00 Högmässa i Dala-Floda kyrka
Kyrkomusiker Anders Hallpers. Medlemmar ur Dala-Floda spelmanslag. Ulrika Bodén och Sofia Sandén sjunger. Evenemanget är kostnadsfritt.
Lör 19 aug - Skinnskatteberg
Kl 19:30 Folklig koralkraft, Konsert Skinnskattebergs kyrka
Ulrika Bodén, sång, autoharp, dulcimer och Sofia Sandén sång, fiol, sjunger folkliga koraler
Lina Adolphson och Staffan Bergman sjunger och spelar med miljö och framtid som tema.
Andakt med Barbro Wahlberg. Evenemanget är kostnadsfritt.
Sön 20 aug - Skinnskatteberg
Kl 11 Friluftsgudstjänst vid kolmilan, Kolarbyn, Skinnskatteberg
Ulrika Bodén och Sofia Sandén sjunger. Kyrkomusiker Andreas Risberg. Evenemanget är kostnadsfritt.
Fre 25 aug - Örebro
Kl 19 Sångaren Rostam Mirlashari i fokus - en resa för demokrati och musik. I Sörbykyrkan, Örebro. Evenemanget är kostnadsfritt.
Lör 26 aug - Riseberga
Kl 19:00 Kärlek och ro, konsert i Bönhuset vid Riseberga klosterruin
Ulrika Bodén sång, autoharp, dulcimer, Rostam Mirlashari sång, tanburag. Kärlekssånger och vaggvisor ur den baluchiska och nordiska folksångtraditionen. Evenemanget är kostnadsfritt.
Lör 2 sep - Vadstena
Kl 19 Minnesgudstjänst för utrotade djur, Vadstena klosterkyrka
Ulrika Bodén, Sofia Sandén och Rostam Mirlashari sång, Daniel Ek harpgitarr. Folkliga koraler och Birgittasånger. Gudstjänsten leds av Marika Markovits - biskop i Linköpings stift. I gudstjänsten medverkar även Gustaf Lind fån WWF, Kardinal Anders Arborelius från Katolska kyrkan och Lena Bergström från Equmeniakyrkan.
Ulrika, Sofia och Rostam kommer att sjunga både solo och tillsammans i duo, för att slutligen förenas alla tre i en konsert under Global Walk for Future Day i Vadstena 2 sept. Då medverkar också Daniel Ek, en mästerlig folkmusikgitarrist som skapat ett eget spelsätt på sitt unika instrument, harpgitarren.
Sånger, lockrop och koraler ur Ulrikas, Sofias och Rostams stora repertoarer får sällskap av gregorianska sånger ur Heliga Birgittas Mässa och några av Birgittas tänkvärda citat har fått tonsättning av Ulrika Bodén till detta tillfälle. Det finns ett starkt släktband mellan de äldre kyrkosångerna och musiken från fäbodarna. Båda klingar också underbart såväl i naturen som i de mäktiga valven i Klosterkyrkan i Vadstena!
De vandrare som deltar under någon eller flera etapper kommer att få lära sig sånger längs vägen, musik för lika mycket för själen som för trötta fötter. På så vis kommer vi att ha några gemensamma sånger där alla som vill kan stämma in under den avslutande konserten i Vadstena.
Ulrika, Sofia och Rostam önskar att genom sin sång kunna bidra med hopp och kraft i en tid då vi behöver orka tro att vi tillsammans kan göra skillnad och rädda vår jord.
Ulrka Bodén sång, dulcimer, autoharp, flöjter
Sofia Sandén sång, fiol
Rostam Mirlashari sång, tanburag
Daniel Ek harpgitarr
Sofia Sandén och Ulrika Bodén har musicerat tätt ihop i många år. Deras karaktäristiska stämsång har hörts i populära gruppen Ranarim och nu senast i duon Sångsystrar. Som solister har Ulrika och Sofia etablerat sig som två av Sveriges främsta folksångerskor, med starkt personligt uttryck för de traditionen vidare och skapar ny musik.
Under vandringen för klimatet öser de ur den rika källan av ålderdomligt utmejslade folkliga koraler, i nya vackra arrangemang. De låter också vallmusikens lockrop och kulning klinga, både kraftfullt och sirligt, i en hyllning till fäbodarnas hållbara och skonsamma sätt att bruka vår jord.
Rostam Mirlashari är kanske mest känd som "Prince of Balochi music" och sångare i den mångkulturella gruppen Golbang. Från sin hemstad Balochistan i sydöstra Iran har han hämtat en rik musiktradition, som han utvecklat i harmoni med andra traditioner i sina olika band. Den unika rösten och det inre uttrycket är hans signum.
Rostam och Ulrika möttes i sina respektive sångtraditioner från Orienten och Norden. I kärlekssånger, vaggvisor och färgrika improvisationer krokar deras röster lekande lätt i varandra och deras musikaliska möte visar än en gång hur mycket mer som förenar oss människor, än vad som skiljer oss åt oavsett ursprung. År 2007 deltog Rostam och Ulrika i Melodifestivalen tillsamans med gruppen Sheida och sången I mina drömmar.
Rostam är också politiskt aktiv i frågor om demokrati och mänskliga rättigheter.
Under Pilgrimsvandringen bjuder han på sin vackra sång och den egna berättelsen om flykten från Iran, livet i Sverige och kampen för demokrati som aldrig kan sluta!
Med nyhetsbrevet/vandringsbrev får du löpande information inför vandringen. Medan vandringen genomförs kommer vi skicka veckobrev med veckans programpunkter, reflektioner, hälsningar mm. Så börja prenumerera redan idag!
With the newsletter / hiking letter, you get ongoing information before the hike with the week's content, reflections, greetings etc. So start subscribing today!
592 30 Vadstena
E-post: pilgrimscentrum@svenskakyrkan.se
©2021 Vadstena pilgrimscentrum är en del av Svenska kyrkan Linköpings stift.